maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Kasperskyn ongelma

Ohjelma versio: 5.0.225
Käyttöjärjestelmä: Windows XP Pro (FIN)
Ohjelma jossa ongelma ilmenee Kasperskyn takia: Office 2003 Pro (FIN)

Ongelma: Kun Kaspersky anti-virus ohjema on "Enable Real-Time Protection" asetuksella, niin ilmenee seuraavanlainen ongelma.
Kaikki ohjatut toiminnot Access ohjelmassa muuttuvat englanniksi. Ja ainoastaan taulukon luonti toimii jotenkin. Mutta muissa ohjatuissa toiminnoissa ei toimi mikään. Ja jotkin virhe ilmoitukset tulevat myös englanniksi, vaikka kyseinen Office paketti on suomen kielinen.
Jos Kasperskyn laittaa "Disable Real-Time Protection" asetuksen, niin ohjelma toimii normaalisti. Kaikki ohjatut toiminnot toimivat suomen kielellä. Eli jotenkin reali-aikainen tarkistus sotkee ohjelman toimivuuden.
Ongelma koskee myös uudempaa Kaspersky 5.0.712. Mutta vanhemmassa 4.5 versiossa kaikki toimi normaalisti.

Lisä materiaalia ohjelman toimivuudesta löytyy videon muodossa ja flash tiedosto muodossa.
Video1
Flash1
Video2
Flash2

Video ja saman numeroinen flash sisältävät saman asian.


Kuvassa Ohjattu taulukon luominen, osittain suomeksi ja osittain englanniksi.


Kuvassa Ohjattu lomakkeen luominen, osittain suomeksi ja osittain englanniksi ja ei anna Taulukon kenttä tietoja esiin.

Kuvassa Ohjattu raportin luominen, osittain suomeksi ja osittain englanniksi, ja ei anna taulukon kenttä tietoja.

perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Tässä kaikki kootut samassa läjässä, ja aika lailla aika järjestyksessä.
Lähde ym. olennainen on mainittuna.
Tarkoitus oli hieman lisätä omia ajatuksia joukkoon, mutta ajan puutteen takia en sitä vielä tehnyt vaan julkaisin sen tällaisena.

keskiviikkona 8.11.2006 klo 10:55
Novell tienaa yli 300 miljoonaa dollaria
Microsoft-Linux-sopimuksen jättisummat paljastuivat

Microsoftin ja Novellin yllättävän Linux-yhteistyön taloudelliset yksityiskohdat ovat paljastuneet, ja Microsoft onkin satojen miljoonien dollarien maksumiehenä. Tämä on yllättävää, sillä yhtiön täytyi lähinnä myöntyä Linux-yhteistyöhön, mutta Microsoftin mukaan syynä onkin uusi hittitekniikka virtualisointi.

Sopimuksen taloudelliset yksityiskohdat paljastuivat, kun Novell jätti pakollisia selvityksiä Yhdysvaltojen rahoitusviranomaisille.

Microsoft ostaa 240 miljoonalla Linux-tukea asiakkailleen

SEC:lle toimitetussa selvityksessä kerrotaan, että Microsoft ostaa Novellilta 240 miljoonan euron edestä tukipalveluita. Microsoft hankkii summalla Novellilta yhteensä 350 000 "tukikuponkia", joita se voi jakaa asiakkailleen. Tukea ostetaan 70 000 ainakin kupongin vuosivauhdilla.

"Pääsyy tähän on mahdollistaa meidän oman virtualisointiratkaisumme tuominen markkinoille", selvittää aluksi yllättävältä kuulostavaa sopimusta Microsoftin päälakimies Brad Smith uutispalvelu Cnetille.

Virtualisoinnissa samalla palvelimella ajetaan rinnakkain esimerkiksi Windowsia ja Linuxia. Microsoft haluaa laajentua tällä palvelinmaailman kuumalla alueella, mutta ilman kunnollisia tukipalveluita se ei onnistu.

108 miljoonalla patentteja, 94 miljoonalla myyntitukea Linuxille

Microsoftin ja Novellin sopimukseen liittyy myös 108 miljoonan dollarin maksu Microsoftilta Novellille. Sillä kuitataan yhtiöiden aikaisempia patenttiriitoja, mutta ei kaikkia menneitä monopolioikeusriitoja.
Toisaalta Novell maksaa Microsoftille 40 miljoonaa dollaria siitä, että Microsoft ei haasta oikeuteen Novellin asiakkaita mahdollisista patenttirikkeistä, kertoo Cnet.

Yhteensä rahaa liikkuu siis Microsoftilta Novellille 308 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi Microsoft lupautuu käyttämään 94 miljoonaa dollaria seuraavan viiden vuoden aikana Novellin Suse Linux -tuotteiden markkinointiin ja myyntiin. Microsoftin sitoumus on siis yhteensä 402 miljoonaa dollaria.
Samuli Kotilainen



tiistaina 21.11.2006 klo 12:08
Onko Microsoftilla patentteja Linux-tekniikoihin?

Novell ja Microsoft riitelevät Linux-patenteista

Novellin ja Microsoftin pääjohtajat ovat joutuneet julkiseen erimielisyyteen Linuxin patenttitilanteesta. Steve Ballmer sanoo, että Linux rikkoo Microsoftin patentteja, mutta Novellin pääjohtaja tyrmää tämän avoimessa kirjeessään.

Microsoft ja Novell solmivat hiljattain yllättäen sopimuksen, jonka nojalla yritykset aloittavat yhteistyön Linuxin tiimoilta. Sopimuksen perusidea oli rakentaa asiakkaille parempia työkaluja, joilla Linux- ja Windows-palvelimet toimivat paremmin yhteen.

Ballmer: Linux rikkoo patenttejamme

Microsoftin Steve Ballmer on esittänyt julkisuudessa myös toisenlaista viestiä. Hänen mukaansa asiakkaat tarvitsivat myös suojaa Linuxin patenttiongelmia vastaan. Ballmerin mielestä Microsoftin patentit kattavat myös Linuxin tekniikoita, joten Novell-Microsoft-sopimuksen patenttisuoja on myös tärkeä osa asiakkaiden saamaa hyötyä.

Novellin on väitetty käytännössä vahvistaneen tämän, kun se solmi patenttisuojasopimuksen Microsoftin kanssa. Kun spekulaatiot asiasta kasvoivat, päätti Novellin pääjohtaja julkistaa asiasta avoimen kirjeen.

Ron Hovsepianin mukaan Novell ei missään nimessä myöntänyt Linuxin patenttihuolia, eikä ole samaa mieltä asiasta Microsoftin kanssa. Novell ei ole asiassa vaarassa sopimuksen vuoksi, mutta esimerkiksi Red Hat ja muut Linux-talot periaatteessa ovat.
Samuli Kotilainen


Ballmer: Linux loukkaa Microsoftin immateriaalioikeuksia

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer totesi torstaina Professional Association for SQL Server -konferenssissa Seattlessa viime torstaina, että hän uskoo Linuxin loukkaavan Microsoftin immateriaalioikeuksia. Ballmer mainitsi asiasta keynote-puheensa jälkeisessä kysymys ja vastaus -sessiossa. Ballmerin mukaan osasyy Microsoftin ja SUSE Linuxin jakelijan Novellin aiemmin marraskuussa solmimalle sopimukselle oli se, että Linux luokkaa Microsoftin immateriaalioikeuksia.

Marraskuun toisena päivänä solmitussa sopimuksessa yhtiöt lupautuivat parantamaan Linuxin ja Windowsin yhteensopivuutta. Lisäksi Microsoft maksaa Novellille omille asiakkailleen tarjottavasta Linux-tuesta. Immateriaalioikeuksista puhutaan myös, sillä Novell maksaa sopimuksen mukaan Microsoftille 40 miljoonaa dollaria siitä, ettei Microsoft vedä sitä oikeukteen mahdollisista patenttiloukkauksista. Sopimus suojaa kaikki yksilöt ja ei-kaupalliset avoimen lähdekoodin tekijät, joiden koodia päätyy SUSE Linuxiin.

Sopimuksen tekohetkellä Microsoft ei paljastanut sen tarkemmin, mistä asiassa oli oikeastaan kyse. Useat avoimen lähdekoodin puolesta puhujat sen sijaan kritisoivat sopimusta äänekkäästi. Viime torstaina Ballmer oli kuitenkin avoimempi. "Novell maksaa meille rahaa, jotta jokainen SUSE Linuxin käyttäjä tietää ohjelmiston käytön olevan laillista", Ballmer sanoi. "Tämä on meille tärkeää, sillä muuten jokainen Linuxin käyttäjä olisi mielestämme meille velkaa", hän jatkoi.

Ballmerin puheita ei ole nielty aivan sellaisenaan Linux-yhteisössä. "Emme usko, että Microsoftin ja Novellin sopimuksessa määritellylle korvaukselle on minkäänlaista tarvetta tai perustetta", totesi Red Hatin asianajaja Mark Webbink. Red Hat väittää pystyvänsä suojelemaan omat asiakkaansa patenttiloukkaussyytöksiltä. Lue juttu.

Postittanut K2, 21.11.2006, kello 01:10. Lähde: LinuxWorld





Linux-aktiivit muuttamassa lisenssiehtoja Microsoftin pelossa

Marko Mannila
Julkaistu 22.11.2006 kello: 07:50

Linux-aktiivit ovat muuttamassa käyttöjärjestelmän lisenssiehtoja Microsoftin ja Novellin sopimuksen vuoksi.

Microsoft solmi hiljattain sopimuksen Novellin kanssa. Sopimuksen mukaan Novell maksoi Microsoftille kertakorvauksen siitä, ettei Microsoft syytä Novellin asiakkaita patenttirikkomuksista.

Linux-pioneeri Eban Moglenin mukaan Microsoft-Novell -sopimus kiertää GNU General Public -lisenssiä, joka on vallitseva lisenssi Linuxissa ja monissa muissa vapaissa ohjelmissa.
Moglen kumppaneineen on jo aloittanut työn porsaanreiän tukkimiseksi lisenssin seuraavassa kolmosversiossa. He aikovat lisätä siihen lauseen, jolla kaikki lisenssin käyttäjät lupaavat olla nostamatta syytteitä.

Lauseen ansiosta Microsoftin sopimus kääntyisi päälaelleen. Mikäli yksi käyttäjä olisi suojassa Microsoftin syytteiltä, kukaan muukaan ei voisi saada syytettä.

- Tällä hetkellä ei liene kovin vaikeaa saada Linux-yhteisön hyväksyntää muutokselle, Moglen totesi Reutersin mukaan. Hän arvioi, että muutos hyväksyttäneen viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Asiassa voi kuitenkin olla mutka. Esimerkiksi InformationWeek muistuttaa blogissaan, että Linus Torvalds ei välttämättä hyväksy GPL3:a koskemaan Linuxia.

Paineita Red Hatille
Microsoft sanoo omistavansa tekijänoikeuksia osaan Linuxin teknologiasta, vaikka yhtiö ei olekaan määritellyt kyseisiä oikeuksia.

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer sanoi haastattelussa hiljattain, että asiakkaat, jotka hankkivat Linuxin muilta kuin Novellilta, voivat joutua hankaluuksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tämä lisää painetta Novellin kilpailijalle Red Hatille, joka voi joutua tekemään vastaavan sopimuksen Microsoftin kanssa.

Kumpikaan, Novell eikä Microsoft, halunneet kommentoida lisenssimuutoshanketta.





Kupruja Microsoftin ja Novellin yhteistyössä
Microsoftin ja Novellin marraskuun toisena päivänä solmima yhteistyösopimus on ajautunut vastatuuleen Steve Ballmerin avattua sanaisen arkkunsa viime viikolla. Ballmerin mukaan osasyy Microsoftin ja SUSE Linuxin jakelijan Novellin aiemmin marraskuussa solmimalle sopimukselle oli se, että Linux luokkaa Microsoftin immateriaalioikeuksia. Ballmerin ja kenties koko Microsoftin harmiksi Novellin toimitusjohtaja Ron Hovsepian kiistää Ballmerin sanomiset. Hän kirjoitti avoimen kirjeen avoimen lähdekoodin yhteisölle, jossa hän sanoi, ettei "Microsoftin kanssa solmittu sopimus ole minkään sortin myöntäminen siitä, että Linux rikkoisi Microsoftin immateriaalioikeuksia millään tavoin."

Hovsepianin mukaan Linuxin Windows-yhteensopivuus, jota Microsoftin ja Novellin oli tarkoitus kehittää yhteistyössä, tulisi hyödyttämään kaikkia Linux-käyttöjärjestelmätoimittajia. Novell tienaa sopimuksen myötä Microsoftilta lähes 350 miljoonaa dollaria. "Mielenkiintomme tässä sopimuksessa kohdistui yhteensopivuuden turvaamiseen ja myyntiyhteistyöhön, mutta Microsoft halusi sisällyttää sopimukseen myös patentit", Hovsepian kirjoitti. "Olemme eri mieltä Microsoftin antamista lausunnoista, jotka koskevat Linuxia ja patentteja. Kun patentteja koskeva osa lisättiin sopimukseen, Novell ei myöntänyt, että Linux tai mikään Novellin tuote loukkaisi Microsoftin patentteja", hän jatkoi. Lue juttu.

Microsoft voi joutua ongelmiin myös uuden GPL-lisenssin kanssa. GNU Public Licensen seuraava versio tulee sisältämään pykälän, joka kieltää lisenssin hyväksyjien väliset patenttiloukkaussyytökset. ZDNetin mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että joko Microsoftin ja Novellin sopimus peruuntuu, tai Microsoft joutuu maksamaan hyvityksiä kaikille GNU/Linux-ohjelmistotoimittajille ja - käyttäjille. GPLv3 on toistaiseksi vielä varsin vaiheessa, koska osa avoimen lähdekoodin yhteisöstä - mukaan lukien Linus Torvalds - vastustaa lisenssin voimakkaita DRM:n vastaisia kohtia. Lue juttu.
Postittanut K2, 24.11.2006, kello 00:10. Lähde: ZDNet, Ecommercetimes




Kuinka monesti boottaat koneen pv/vko/kk?
Tähän kysymykseen monet osaavat vastata helposti.
Itse kerran tein testin. En nimittäin bootannut konettani 8 päivään ja 22 tuntiin. Sitten en enää jaksanut koneen takkuilua. Monella koneen käyttäjistä saattaa olla suurempiakin ennätyksiä tässä.

Mutta kuinka monesti asia olisi yksinkertaista vain olla tekemättä mitään koneella, kunnes se toipuu lamaantumisestaan.
Tietysti on niitä päiviä jolloin kone vaatii sitä piristettä eli boottia.
Mutta eikös käyttöjärjestelmän tulisi toimia ilman sitäkin. Näin esimerkiksi toimii Linux-jakelut. Esimerkkinä tästä vaikka Ubuntu.
Vaikka kone ohjelma päivitti koko järjestelmän aina kerneliä myöten. Ubuntu vain suositteli boottia, ei "pakottanut". Vaan hienovaraisesti kertoo että ei välttämättä kaikki toimi.

Kuten taas XP tekee monesti sen ilman kysymistäkään ja jos kysyy ja sillä kertaa kieltäytyy bootista, tämän tästä ponnahtelee pieni kehotusikkuna aina eteen. Näin on monesti käynyt ainakin minulle. Tai sitten toinen vaihtoehto. Yön aikana kone päivittää itse- itsensä ja aamulla kun tulee koneelle onkin vain kirjautumis tilassa, eli kone boottas itsensä yöllä kun joku tärkeä kriittinen päivitys asentui koneelle. No onneksi ei ollut mitään tärkeää menossa ja kaikki oli tallennettuna. Mutta jos ei olisi ollutkaan...



Siispä kun vielä moni käyttää XP:tä ja eivät ole siirtyneet Linuxiin, niin tässä teille uusi taustakuva, joka muistuttaa siitä että ODOTA...
taustakuva

Tässä muutama lisää -Niko 12/10/06, 2:55pm

kuva1
kuva2
kuva3
kuva4
Ja yksi flash

Loppu kevennys.

perjantaina, marraskuuta 24, 2006

Palamaton paperi!

Tämäkin aihe nyt on vähän Linuxiin liittyen asian vierestä. Mutta liittyy kuitenkin tulostimiin tai ennemmin tulostamiseen. :)
Arkansasin yliopistossa kehitettiin palamaton paperi. Paperi kestää kuumuutta 700°C. Ja tämän kaiken lisäksi se on helposti leikattavissa saksilla.
Tällä keksinnöllä saattaa olla ihan käyttöäkin tulevaisuudessa. Mielenkiintoista paljonkohan tommonen paperi maksaa?

Lähde: venäläinen aikakausi lehti Liza.

tiistaina, marraskuuta 21, 2006

Mitä syöt ruoka tauolla?
Kenties tietokoneen??


Maailmassa tunnetuimmat työnarkomaanit löytyy Japanista. Niitä varten jotka eivät voi luopua työstä hetkeksikään, Japanilaiset kokit tekivät poikkeavan lounaan. Muotoilemalla kannettavan tietokoneen, riisin, vihanneksien ja meren antimien avulla. Mutta hiiri puuttuu?
Miltä maistuisi tällainen ateria ruoka tauolla?

Lähde: venäläinen aikakausi lehti Liza.

perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Google Maps!


Ennen tätä totuttiin käyttämään selaimella, mutta nyt google on tuonut sen kännykkäänkin. Tätä vauhtiako google valloittaa maailmaa ja markkinoita ilmaisilla inovatiivisilla keksinnöillä. Tiedä sitten sitä, mutta todella hyvä keksintö.
Eli käykää lataamassa ja kokeilkaa itse miten oivallinen apuväline tienpäällä. Periaatteessa et enää tartte GPS laitetta.
Kännykällä vain oiheseen linkkiin.
http://google.com/gmm/index.html



Oheessa muutama kuva ohjelmasta.

Lista tuetuista puhelimista.

tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Nyt jotain uutta ja hienoa googlelta!!!



Todella hyvä keksintö. Vielä odotamme milloin saa google kalenterista päivitettyä tapahtumat puhelimen omaan kalenteriin ja päinvastoin.

Mutta tämä ohjelma jonka saa asennettua puhelimeen, on todella toimiva ja nopea.
Ihan testiksi lähetin
pari viestiä ja tuntu toimivan moitteetta. Asennus paketin koko oli 111kt. Mutta paketin saa vain haettua puhelimella. Eli eikuin kännykällä sivulle mail.google.com/app ja se latautuu puhelimeen.
Lyhyt video pätkä miten se toimii. Ei tosin mikään
hyvä laatuinen.

Myös tähän kannattaa tutustua.
http://www.google.com/mobile/index.html



Ainoa asia mitä tässä en ole vielä löytänyt on liitetiedoston lähetys. Kaikki muut toiminnot kyllä näyttää löytyvän. Kuten esim. kuvan ks. joka on liitteenä.

Myös etsiminen on hyödyllinen toiminto, kuten se on jo tuttu gmailista.
Etsimällä löytyy haluamansa viesti tai keskustelun.


keskiviikkona, elokuuta 23, 2006

SSH-avaimet!

SSH-avaimet

Autentikointi voidaan tehdä palvelimelle sijoitettavaan julkiseen avaimeen perustuen, jolloin esim. tiedostojen kopiointi helpottuu.

  1. Oletetaan, että SSH Secure Shell 3.2.9 on asennettu.
  2. Luodaan SSH-avainpari kotikoneen komentorivillä (cmd)
    ssh-keygen2.exe -b 1024 -t dsa -P
  3. Kopioidaan polussa Documents and Settings\%username%\Application Data\SSH\UserKeys oleva julkinen avain id_dsa_1024_a.pub palvelimen käyttäjän kotihakemistossa olevaan .ssh-hakemistoon, esim. SFTP:llä tai SCP:llä.
  4. .ssh-hakemistoon kaikki oikeudet ainoastaan käyttäjälle.
  5. Aja .ssh-hakemistossa komento
  6. Tiedostoon authorized_keys ainoastaan luku- ja kirjoitusoikeus käyttäjälle.
  7. Nyt ssh2 ja scp2 toimivat ilman salasanan kyselyjä. Graafisessa liittymässä pitää valita autentikointimetodiksi Public Key.
Täältä löytyy SSH Secure Shell

perjantaina, kesäkuuta 09, 2006

Keksi mato?? Vai mikä se on??

Törmäsin outoon tapaukseen. Kun selain hakee sivua jonkin aikaa, ohjautuukin se ihan toiseen paikkaa. Ja yläkulmassa lukee domain myytävä tee tarjous.
Kaikki alkoi siitä että kävin terveysasema.fi osoitteessa tekemässä ostoksia. Kun halusin siirtyä ostoskoriin maksamaan ostokset, ohjautuikin se ihan vikapaikkaan (www.bnmq.com), ei kannata kokeilla jos ei halua ikäviä seurauksia. Mutta sain kuitenkin sen ostoksen tehtyä vähän ajan päästä. Tämän jälkeen selain kuin selain käyttäytyi oudosti. Ja mielenkiintoisita tässä on se että en ollut kirjautuneena root oikeuksilla, joten mikään mato ei voi tarttua, enkä myöskään antanut suoritus oikeuksia millekkään. Mutta näin vain kävi ja aika ärsyttävää sinäänsä. Ja oheisessa kuvassa näkyy myös toinen sivu jonne kanssa ohjaus välillä meni mm.autobestin sivuilta. Ongelma ei meenannut millään ratketa. Vaikka tyhjensin selaimesta väliaikaiset tiedostot ja evästeet.
Käynnistin sitten koneen uudestaan ja tein saman tempun toistamiseen, ja nyt näyttäisi että menee sinne minne pitääkin. Eli tässä opetus, Linux ei ole mikään turvallinen, jos keksiin voi tollasen tiedon upottaa, niin JES. Jäämmepä mielenkiinnolla odottamaan milloin tuota hyödynnetään laajemmin.

tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Googlelta Spreadsheet!

Tämä on jo jotakin. Todella mahtavasti toimii. Kuka enää haluaa ostaa ja asentaa kallista ja raskasta ohjelmaa omalle koneelleen, kun saa ilmaiseksi googlelta "excelin" joka toimii selaimessa.
Tietenkään ihan kaikkea sillä ei voi tehdä, mutta perus käyttäjälle varmasti riittää.

Ja functioista tuskin tulee puutetta, löytyy kaikki olennaiset. Ja yleisimmät mitä käytetään, summa, keskiarvo, minimi, maksimi löytyvät palkista.













Omien Excel tiedostojen avaaminen onnistuu myös.









Lisää tietoja löytyy Tietokone.fi

maanantaina, kesäkuuta 05, 2006

Hokkus pokkus asennu!

Joskus voi sattua vastoin käymisiä Linux asennuksenkin kanssa. Jos näin kävi kohdallasi et ole ainoa :).
Seuraavista komennoista saattaa olla hyötyä niissä tapauksissa.

sudo apt-get -f install
sudo dpkg --configure -a

Minun kohdallani taisi kyllä käydä niin että menee uudelleen asennukseen. Koska ongelmiin liittyy jotain paljon muutakin, mikä normaalisti toimii ongelmitta. Esim. usb tikun tunnistaminen ja liittäminen. Myös eräs kummajainen on se että juuri (/) osion jättää mountaamatta ja jota ei saa mountattua. Kuitenkin kaikki toimii lähestulkoon normaalisti.
Eräs asia joka saa pisteitä on helppo tiedostojen poltto DVD levylle.

Ja kun poltto on suoritettu onnistuneesti, fanffaarit vain soi :)

lauantaina, kesäkuuta 03, 2006

NTFS linuxissa!

Lisää tämä rivi fstab tiedoston loppuun, ja muista tehdä lopuksi rivinvaihto.
/dev/hda1       /media/windows  ntfs    nls=utf8,umask=0222 0       0

http://ubuntuguide.org/#mountunmountntfs

perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Kubuntu!

Ubuntuun hyödyllisiä komentoja.

sudo kate /etc/apt/sources.list
sudo apt-get dist-upgrade

Vaihtaa kdeksi tai gnomeksi
sudo apt-get ubuntu-desktop tai kubuntu-desktop

vmware player asennus
sudo apt-get install vmware-player

DVD:t toimimaan
Asenna seuraavat paketit.
libdvdcss2
gstreamer0.10-plugins-ugly
libxine-extracodecs
libdvdread3

Ja tarkista ja aseta vielä lopuksi oikea cd-aseman polku esim. /dev/hdc

Lisää eng. kielisiä ohjeita
sudo /usr/share/doc/libdvdread3/examples/install-css.sh

torstaina, kesäkuuta 01, 2006

Kuinka älyttömän huono onkaan XP!

Why? Miksi se on niin huono??? Tämän blogin kirjoituskin vaati tuskaa ja hikeä että firefox pysyi pystyssä. Kaikki ohjelmat mitkä vain käyttää nettiä jotenkin hyväksi kaatuvat heti. Mistä johtuu moinen sitä ei tiedetä tarkkaan. Ehkä vika XP:n päiväyksessä koska mennyt vanhaksi ja kävelee vastaan...
Sitä olen sanonut että XP on pahin virhe mitä M$ on koskaa julkaissut, ja mitä Vista tuo tullessaan, se vain pahentaa tuoteperheen sillisalaattia.
Kuva 1 (miten firefox kaatuu)
Kuva 2 (miten hienosti kaikki toimii)

sunnuntai, toukokuuta 28, 2006

Nyt googlella oikea asenne!

Vihdoinkin google julkaisee Linuxille ohjelmia.
Tässä yksi niistä Picasa 2.
Lataa alla olevasta linkistä.
http://picasa.google.com/linux/

Lisää Picasasta toisessa blogissa.

perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

ln : Tiedostojen linkitys

Samaan tiedostoon levyllä voidaan viitata monella tiedostonimellä. Uusien viittausten tekemistä kutsutaan linkittämiseksi.

ln [-s] oldfile linkname

Kova linkki ( Hard link )

Samaan tiedostoon viitataan useammalla eri tiedostonimellä. Tiedostonimet voivat olla eri hakemistoissa, mutta eivät eri levyosioissa, koska ne viittaavat inodeen, joka viittaa varsinaiseen datalohkoon. Itse asiassa kaikki tavalliset tiedostot ovat kovia linkkejä. Linkkien määrä näkyy ls -l -tulostuksessa toisessa kentässä (ks ls - komennon esimerkki). Tiedosto poistetaan levyltä vasta kun sen linkkien määräksi tulee 0.

Esimerkki uuden kovan linkin tekemisestä:

$ln /home/nikohal/index.htm websivu

Pehmeä linkki ( Symbolic link, symlink )

Optiolla -s tehdään pehmeä linkki eli osoitintiedosto, joka itse asiassa sisältää vain "vanhan" tiedostonimen ( tai hakemistonimen ), jota käyttäen varsinainen tieto tarvittaessa etsitään. Pehmeä linkki voidaan tehdä myös hakemistoon ja osoittamaan myös toista levyosiota.

  ln -s /home/jokumuu/omat/ opas

Pakkaus ja purku Linuxissa!

Tiedostopakettien tekeminen - tar, gzip

Pakataan testi-niminen alihakemisto kaikkine tiedostoineen ja alihakemistoineen pakettiin testi.tar.gz säilyttäen mahdollisesti (käyttäjänä root) kaikki oikeudet:

PAKKAAMINEN

  • tar -cpzf testi.tar.gz testi

PURKAMINEN

  • cd haluttu_hakemisto

  • tar -xpzf testi.tar.gz

    • Huom: testi.tar.gz tarvitsee (tietenkin) etensä sen hakemistopolun, josta ko. paketti löytyy. Edellinen toimii vain, jos paketti on siinä hakemistossa, missä komento annetaan.

Tiedostopakettien tekeminen - zip

Myös Windowsista tuttuja ZIP-paketteja voi käsitellä ainakin useissa Linuxeissa

PAKKAAMINEN

  • zip -r testi.zip testi

PURKAMINEN

  • cd haluttu_hakemisto

  • unzip testi.zip

    • Huom: testi.zip tarvitsee (tietenkin) etensä sen hakemistopolun, josta ko. paketti löytyy. Edellinen toimii vain, jos paketti on siinä hakemistossa, missä komento annetaan.

Varmuuskopiointi - cp

Kokonaisen hakemistopuun kopiointi suojauksineen ja omistajineen cp-komennolla. (tarvitaan rootin oikeuksia):

  • cp -a lahde/* kohde/
    • Hakemiston lahde tiedostot löytyvät hakemistosta kohde jne.
  • cp -a lahde/ kohde/
    • Hakemisto lahde kopidaan hakemistolle kohde alihakemistoksi jne.

Varmuuskopiointi - tar, gzip

Esim. 1.0

home-hakemistopuun varmuuskopiointi tiedostoksi /sea25/back0305.tar.gz siten, että se voidaan palauttaa home-nimisenä mihin halutaan. Tiedostojen omistajat ja suojaukset säilytetään (tarvitaan rootin oikeuksia). Tarrin optiot: c=pakkaus, p=tiedostoattribuutit mukaan, f=pakkaus tiedostoon, &=Suoritetaan taustalla. gzip-ohjelma suorittaa kompressoinnin.

Jotkut tarrin (GNU-tar; Linuxeissa käytössä) versiot osaavat suoraan gzipin. Tällöin:

$ cd /
$ tar -cpzf /sea25/back0305.tar.gz home/* &


Ja toisinpäin:
$ cd /
$ tar -xpzf /sea25/back0305.tar.gz home/*

Esim. 1.1(sama ilman GNU-tarria, tämä toiminee lähes kaikissa Unixeissa)

$ cd /
$ tar -cpf /sea25/back0305.tar home/* &
$ cd /sea25
$ gzip backup0305.tar &
$ ls
..
backup0305.tar.gz
..

Edellisen paketin voi sitten purkaa haluttuun paikkaan alihakemistoksi home komennoilla:

$ cd /haluttu/hakemisto
$ gzip -d backup0305.tar.gz
$ tar -xpf backup0305.tar

Esim. 1.2

Sama putkella hieman lyhyemmin etc-hakemistolle. -9=Tiukin pakkaussuhde

Pakkaus:
cd /
tar -cpf - etc/* | gzip -9c > etc.tar.gz


Purku:
cd /haluttu/hakemisto
gunzip -c etc.tar.gz | tar -xpf -

torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Fedora Core 5 testi!

Päätin kokeilla uutta Fedora Core 5:sta. Mitä uutta ja hienoa siihen on tullut.

Asennus videoita.
Video1
Video2
Video3
Video4
Video5
Kuva

(tulee jatkoa...)

Jos ongelmia videon kanssa, lataa ffdshow decoder paketti.

keskiviikkona, huhtikuuta 19, 2006

Gentoota ennen, softa RAID!

Ajattelin ennen Gentoo testiä julkaista lyhyen kirjoituksen linuxin softa raidista.
Asia nimittäin ei ole niin monimutkainen miltä se tuntuu tai näyttää.
Aiheesta lisää oheisessa linkissä.
Tarkemmat ohjeet...

torstaina, huhtikuuta 13, 2006

Etätyöpöytä Ubuntussa!

Helposti toimiva, ei erillistä säätöä.

Huolehdi vain siitä että se on asennettuna. Ja sitten vain etäkäyttämään konetta.

Tosin jonkun pitää huolehtia siitä että saat yhteyden koneelle. Eli hyväksyy varmistuksen etäyhteydestä ("Allow").







Remote desktop (kuva)

Ja vielä yksi hieno Linuxin perusominaisuus.
Etäjärjestelmän kansio mapattuna levyksi. Määrittelyssä on monia vaihtoehtoja. Mutta ehdoton suosikkini ssh yhteys. Tällaista voi vain unelmoida että tulisi Windowsiin vakiovarusteena.

Todella hyvissä käyttöjärjestelmissä ajatellaan turvallisuutta ensin, sitten vasta hienoutta.

keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Fedora Core 5 saatavilla!

Tämä ei ole mikään uusin uutinen. Mutta tiedoksi että nyt kauan saatavilla ollut Beta versio core 5:sta on virallinen versio.
Että ei kun hakemaan ja testaamaan...
http://fedora.redhat.com/

lauantaina, huhtikuuta 08, 2006

Ubuntun helppous!

Vaikkei mikään linux jakelu olisikaan helppo käyttöinen.
Niin masentua ei kannata.
Tähän on tarkoitus tulla muutamia asiaa helpottavia linkkejä.

Hyödyllisiä linkkejä.

perjantaina, maaliskuuta 24, 2006

Langattoman verkon ja bluetooth testi.

Käytössä linux jakelu Ubuntu 5.10

Laitteisto

  • Compaq nx7000
    • PRO/Wireless 2200BG
    • Bluetooth by hp

Langatonverkko lähti toimimaan yllättävän helposti. Valikosta “System” vain valitsi Hallinta -> Verkkoasetukset. Ja laittoi ensin salausasetukset kuntoon ja käynnisti laitteen.

Netti toimii ilman mitään ihmeempää säätöä.

Alla kuva miten netti toimii.







Sitten Bluetooth asiaa.

Bluetooth palvelua ei tullut asennuksessa, joten se piti asentaa jälkikäteen. Eipä siinä ihmeellistä. Valikosta ”Asenna ohjelma…” ja ruksi ruutuun Bluetooth ja latasi tarvittavat osat netistä ja asensi ilman että olisi pitänyt tehdä mitään.

Kun asennus oli valmis, valikosta löytyy Bluetooth ja ohjelman valikosta ”scan”, yllätys yllätys Nokia kännykkä löytyi heti. :D.

Eikä tässä kaikki!

Otin kuvan puhelimella ja lähetin sen tietokoneelle Bluetooth yhteyden kautta, koneelle tuli ilmoitus ”Accept a file from ’Nokia 7710’?

Ja kaikki toimi heti, helposti ilman M$ ajuri kikkailuja ja epäonnistumisia. Ja sitä että konetta ei löydy, mikä ei ole harvinaista vaikka puhelin ja tietokone olisivat 30cm päässä toisistaan.


Kuva Accept a file from ’Nokia 7710’?
Videoita digi-kuvien siirrosta
Toinen video
Xgl video



Tästä se lähtee!



Tervetuloa seuraamaan Linux maailman kummajaisia :).
Tämän blogin tarkoitus on julkaista lähinnä pienehköjä testejä linux jakeluiden käytettävyyteen liittyen. Ja tuoda hyviä puolia esille ja huonoja mikäli niitä löytyy ;).