perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Tässä kaikki kootut samassa läjässä, ja aika lailla aika järjestyksessä.
Lähde ym. olennainen on mainittuna.
Tarkoitus oli hieman lisätä omia ajatuksia joukkoon, mutta ajan puutteen takia en sitä vielä tehnyt vaan julkaisin sen tällaisena.

keskiviikkona 8.11.2006 klo 10:55
Novell tienaa yli 300 miljoonaa dollaria
Microsoft-Linux-sopimuksen jättisummat paljastuivat

Microsoftin ja Novellin yllättävän Linux-yhteistyön taloudelliset yksityiskohdat ovat paljastuneet, ja Microsoft onkin satojen miljoonien dollarien maksumiehenä. Tämä on yllättävää, sillä yhtiön täytyi lähinnä myöntyä Linux-yhteistyöhön, mutta Microsoftin mukaan syynä onkin uusi hittitekniikka virtualisointi.

Sopimuksen taloudelliset yksityiskohdat paljastuivat, kun Novell jätti pakollisia selvityksiä Yhdysvaltojen rahoitusviranomaisille.

Microsoft ostaa 240 miljoonalla Linux-tukea asiakkailleen

SEC:lle toimitetussa selvityksessä kerrotaan, että Microsoft ostaa Novellilta 240 miljoonan euron edestä tukipalveluita. Microsoft hankkii summalla Novellilta yhteensä 350 000 "tukikuponkia", joita se voi jakaa asiakkailleen. Tukea ostetaan 70 000 ainakin kupongin vuosivauhdilla.

"Pääsyy tähän on mahdollistaa meidän oman virtualisointiratkaisumme tuominen markkinoille", selvittää aluksi yllättävältä kuulostavaa sopimusta Microsoftin päälakimies Brad Smith uutispalvelu Cnetille.

Virtualisoinnissa samalla palvelimella ajetaan rinnakkain esimerkiksi Windowsia ja Linuxia. Microsoft haluaa laajentua tällä palvelinmaailman kuumalla alueella, mutta ilman kunnollisia tukipalveluita se ei onnistu.

108 miljoonalla patentteja, 94 miljoonalla myyntitukea Linuxille

Microsoftin ja Novellin sopimukseen liittyy myös 108 miljoonan dollarin maksu Microsoftilta Novellille. Sillä kuitataan yhtiöiden aikaisempia patenttiriitoja, mutta ei kaikkia menneitä monopolioikeusriitoja.
Toisaalta Novell maksaa Microsoftille 40 miljoonaa dollaria siitä, että Microsoft ei haasta oikeuteen Novellin asiakkaita mahdollisista patenttirikkeistä, kertoo Cnet.

Yhteensä rahaa liikkuu siis Microsoftilta Novellille 308 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi Microsoft lupautuu käyttämään 94 miljoonaa dollaria seuraavan viiden vuoden aikana Novellin Suse Linux -tuotteiden markkinointiin ja myyntiin. Microsoftin sitoumus on siis yhteensä 402 miljoonaa dollaria.
Samuli Kotilainen



tiistaina 21.11.2006 klo 12:08
Onko Microsoftilla patentteja Linux-tekniikoihin?

Novell ja Microsoft riitelevät Linux-patenteista

Novellin ja Microsoftin pääjohtajat ovat joutuneet julkiseen erimielisyyteen Linuxin patenttitilanteesta. Steve Ballmer sanoo, että Linux rikkoo Microsoftin patentteja, mutta Novellin pääjohtaja tyrmää tämän avoimessa kirjeessään.

Microsoft ja Novell solmivat hiljattain yllättäen sopimuksen, jonka nojalla yritykset aloittavat yhteistyön Linuxin tiimoilta. Sopimuksen perusidea oli rakentaa asiakkaille parempia työkaluja, joilla Linux- ja Windows-palvelimet toimivat paremmin yhteen.

Ballmer: Linux rikkoo patenttejamme

Microsoftin Steve Ballmer on esittänyt julkisuudessa myös toisenlaista viestiä. Hänen mukaansa asiakkaat tarvitsivat myös suojaa Linuxin patenttiongelmia vastaan. Ballmerin mielestä Microsoftin patentit kattavat myös Linuxin tekniikoita, joten Novell-Microsoft-sopimuksen patenttisuoja on myös tärkeä osa asiakkaiden saamaa hyötyä.

Novellin on väitetty käytännössä vahvistaneen tämän, kun se solmi patenttisuojasopimuksen Microsoftin kanssa. Kun spekulaatiot asiasta kasvoivat, päätti Novellin pääjohtaja julkistaa asiasta avoimen kirjeen.

Ron Hovsepianin mukaan Novell ei missään nimessä myöntänyt Linuxin patenttihuolia, eikä ole samaa mieltä asiasta Microsoftin kanssa. Novell ei ole asiassa vaarassa sopimuksen vuoksi, mutta esimerkiksi Red Hat ja muut Linux-talot periaatteessa ovat.
Samuli Kotilainen


Ballmer: Linux loukkaa Microsoftin immateriaalioikeuksia

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer totesi torstaina Professional Association for SQL Server -konferenssissa Seattlessa viime torstaina, että hän uskoo Linuxin loukkaavan Microsoftin immateriaalioikeuksia. Ballmer mainitsi asiasta keynote-puheensa jälkeisessä kysymys ja vastaus -sessiossa. Ballmerin mukaan osasyy Microsoftin ja SUSE Linuxin jakelijan Novellin aiemmin marraskuussa solmimalle sopimukselle oli se, että Linux luokkaa Microsoftin immateriaalioikeuksia.

Marraskuun toisena päivänä solmitussa sopimuksessa yhtiöt lupautuivat parantamaan Linuxin ja Windowsin yhteensopivuutta. Lisäksi Microsoft maksaa Novellille omille asiakkailleen tarjottavasta Linux-tuesta. Immateriaalioikeuksista puhutaan myös, sillä Novell maksaa sopimuksen mukaan Microsoftille 40 miljoonaa dollaria siitä, ettei Microsoft vedä sitä oikeukteen mahdollisista patenttiloukkauksista. Sopimus suojaa kaikki yksilöt ja ei-kaupalliset avoimen lähdekoodin tekijät, joiden koodia päätyy SUSE Linuxiin.

Sopimuksen tekohetkellä Microsoft ei paljastanut sen tarkemmin, mistä asiassa oli oikeastaan kyse. Useat avoimen lähdekoodin puolesta puhujat sen sijaan kritisoivat sopimusta äänekkäästi. Viime torstaina Ballmer oli kuitenkin avoimempi. "Novell maksaa meille rahaa, jotta jokainen SUSE Linuxin käyttäjä tietää ohjelmiston käytön olevan laillista", Ballmer sanoi. "Tämä on meille tärkeää, sillä muuten jokainen Linuxin käyttäjä olisi mielestämme meille velkaa", hän jatkoi.

Ballmerin puheita ei ole nielty aivan sellaisenaan Linux-yhteisössä. "Emme usko, että Microsoftin ja Novellin sopimuksessa määritellylle korvaukselle on minkäänlaista tarvetta tai perustetta", totesi Red Hatin asianajaja Mark Webbink. Red Hat väittää pystyvänsä suojelemaan omat asiakkaansa patenttiloukkaussyytöksiltä. Lue juttu.

Postittanut K2, 21.11.2006, kello 01:10. Lähde: LinuxWorld





Linux-aktiivit muuttamassa lisenssiehtoja Microsoftin pelossa

Marko Mannila
Julkaistu 22.11.2006 kello: 07:50

Linux-aktiivit ovat muuttamassa käyttöjärjestelmän lisenssiehtoja Microsoftin ja Novellin sopimuksen vuoksi.

Microsoft solmi hiljattain sopimuksen Novellin kanssa. Sopimuksen mukaan Novell maksoi Microsoftille kertakorvauksen siitä, ettei Microsoft syytä Novellin asiakkaita patenttirikkomuksista.

Linux-pioneeri Eban Moglenin mukaan Microsoft-Novell -sopimus kiertää GNU General Public -lisenssiä, joka on vallitseva lisenssi Linuxissa ja monissa muissa vapaissa ohjelmissa.
Moglen kumppaneineen on jo aloittanut työn porsaanreiän tukkimiseksi lisenssin seuraavassa kolmosversiossa. He aikovat lisätä siihen lauseen, jolla kaikki lisenssin käyttäjät lupaavat olla nostamatta syytteitä.

Lauseen ansiosta Microsoftin sopimus kääntyisi päälaelleen. Mikäli yksi käyttäjä olisi suojassa Microsoftin syytteiltä, kukaan muukaan ei voisi saada syytettä.

- Tällä hetkellä ei liene kovin vaikeaa saada Linux-yhteisön hyväksyntää muutokselle, Moglen totesi Reutersin mukaan. Hän arvioi, että muutos hyväksyttäneen viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Asiassa voi kuitenkin olla mutka. Esimerkiksi InformationWeek muistuttaa blogissaan, että Linus Torvalds ei välttämättä hyväksy GPL3:a koskemaan Linuxia.

Paineita Red Hatille
Microsoft sanoo omistavansa tekijänoikeuksia osaan Linuxin teknologiasta, vaikka yhtiö ei olekaan määritellyt kyseisiä oikeuksia.

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer sanoi haastattelussa hiljattain, että asiakkaat, jotka hankkivat Linuxin muilta kuin Novellilta, voivat joutua hankaluuksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tämä lisää painetta Novellin kilpailijalle Red Hatille, joka voi joutua tekemään vastaavan sopimuksen Microsoftin kanssa.

Kumpikaan, Novell eikä Microsoft, halunneet kommentoida lisenssimuutoshanketta.





Kupruja Microsoftin ja Novellin yhteistyössä
Microsoftin ja Novellin marraskuun toisena päivänä solmima yhteistyösopimus on ajautunut vastatuuleen Steve Ballmerin avattua sanaisen arkkunsa viime viikolla. Ballmerin mukaan osasyy Microsoftin ja SUSE Linuxin jakelijan Novellin aiemmin marraskuussa solmimalle sopimukselle oli se, että Linux luokkaa Microsoftin immateriaalioikeuksia. Ballmerin ja kenties koko Microsoftin harmiksi Novellin toimitusjohtaja Ron Hovsepian kiistää Ballmerin sanomiset. Hän kirjoitti avoimen kirjeen avoimen lähdekoodin yhteisölle, jossa hän sanoi, ettei "Microsoftin kanssa solmittu sopimus ole minkään sortin myöntäminen siitä, että Linux rikkoisi Microsoftin immateriaalioikeuksia millään tavoin."

Hovsepianin mukaan Linuxin Windows-yhteensopivuus, jota Microsoftin ja Novellin oli tarkoitus kehittää yhteistyössä, tulisi hyödyttämään kaikkia Linux-käyttöjärjestelmätoimittajia. Novell tienaa sopimuksen myötä Microsoftilta lähes 350 miljoonaa dollaria. "Mielenkiintomme tässä sopimuksessa kohdistui yhteensopivuuden turvaamiseen ja myyntiyhteistyöhön, mutta Microsoft halusi sisällyttää sopimukseen myös patentit", Hovsepian kirjoitti. "Olemme eri mieltä Microsoftin antamista lausunnoista, jotka koskevat Linuxia ja patentteja. Kun patentteja koskeva osa lisättiin sopimukseen, Novell ei myöntänyt, että Linux tai mikään Novellin tuote loukkaisi Microsoftin patentteja", hän jatkoi. Lue juttu.

Microsoft voi joutua ongelmiin myös uuden GPL-lisenssin kanssa. GNU Public Licensen seuraava versio tulee sisältämään pykälän, joka kieltää lisenssin hyväksyjien väliset patenttiloukkaussyytökset. ZDNetin mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että joko Microsoftin ja Novellin sopimus peruuntuu, tai Microsoft joutuu maksamaan hyvityksiä kaikille GNU/Linux-ohjelmistotoimittajille ja - käyttäjille. GPLv3 on toistaiseksi vielä varsin vaiheessa, koska osa avoimen lähdekoodin yhteisöstä - mukaan lukien Linus Torvalds - vastustaa lisenssin voimakkaita DRM:n vastaisia kohtia. Lue juttu.
Postittanut K2, 24.11.2006, kello 00:10. Lähde: ZDNet, Ecommercetimes




Ei kommentteja: